piątek, 25 września 2020

Roladki ze schabu z sosem, ziemniakami i buraczkami.



Bardzo smaczne zrazy podane z ziemniakami, buraczkami oraz polane sosem pieczeniowym. 


Składniki:


schab - 4 plastry

boczek wędzony 4 plasterki

ogórki kiszone 2 małe

cebula połowa małej

buraki 3 szt.

ziemniaki 8 szt.

musztarda

sól do smaku

pieprz do smaku

sos

smalec wieprzowy do smażenia


Składniki sosu:


suszona włoszczyzna

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

liść laurowy 3 szt.

ziele angielskie 5 szt.

lubczyk suszony 2 łyżki

sos sojowy ciemny 3-4 łyżki

mąka ziemniaczana do zagęszczenia 3 łyżeczki

majeranek 1 łyżka

pieprz ziołowy do smaku

pieprz czarny do smaku

sól do smaku

woda 0,7 l

śmietana do zabielenia 2-3 łyżki


Wykonanie sosu:


Gotujemy wodę ze wszystkimi składnikami, oprócz mąki. Gotujemy do miękkości suszonych warzyw. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos. Możemy zabielić 2-3 łyżkami śmietany


Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy na cienkie placki, przyprawiamy pieprzem i solą, smarujemy musztardą, układamy na każdy placek mięsa plasterek boczku i pokrojony w kostkę ogórek z cebulą. Każdy placek mięsny zwijamy i zaszywamy wykałaczkami. Każdy zraz obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec wieprzowy i układamy zrazy. Smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia ze wszystkich stron. W między czasie gotujemy w osobnych garnczkach buraki i ziemniaki. Usmażone roladki wyjmujemy z patelni i wkładamy do garnka z przygotowanym sosem pieczeniowym. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia roladek kilka minut. W między czasie smażymy z cebulką wcześniej ugotowane i starte buraczki. Zrazy podajemy z ziemniakami i buraczkami, polane sosem. 


















Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz