Bardzo smaczne zrazy podane z ziemniakami, buraczkami oraz polane sosem pieczeniowym.
Składniki:
schab - 4 plastry
boczek wędzony 4 plasterki
ogórki kiszone 2 małe
cebula połowa małej
buraki 3 szt.
ziemniaki 8 szt.
musztarda
sól do smaku
pieprz do smaku
sos
smalec wieprzowy do smażenia
Składniki sosu:
suszona włoszczyzna
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
lubczyk suszony 2 łyżki
sos sojowy ciemny 3-4 łyżki
mąka ziemniaczana do zagęszczenia 3 łyżeczki
majeranek 1 łyżka
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
woda 0,7 l
śmietana do zabielenia 2-3 łyżki
Wykonanie sosu:
Gotujemy wodę ze wszystkimi składnikami, oprócz mąki. Gotujemy do miękkości suszonych warzyw. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos. Możemy zabielić 2-3 łyżkami śmietany
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy na cienkie placki, przyprawiamy pieprzem i solą, smarujemy musztardą, układamy na każdy placek mięsa plasterek boczku i pokrojony w kostkę ogórek z cebulą. Każdy placek mięsny zwijamy i zaszywamy wykałaczkami. Każdy zraz obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec wieprzowy i układamy zrazy. Smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia ze wszystkich stron. W między czasie gotujemy w osobnych garnczkach buraki i ziemniaki. Usmażone roladki wyjmujemy z patelni i wkładamy do garnka z przygotowanym sosem pieczeniowym. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia roladek kilka minut. W między czasie smażymy z cebulką wcześniej ugotowane i starte buraczki. Zrazy podajemy z ziemniakami i buraczkami, polane sosem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz