Faszerowane plasterkiem smażonego prawdziwka, plastrami cebuli i kawałkami papryki, policzki wieprzowe polane sosem borowikowym, podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
wieprzowe policzki 6 szt.
papryka czerwona słodka 1/3
prawdziwki 6 szt. (małe)
cebula 6 plastrów
bulion warzywny 750 ml
sos sojowy ciemny 2 łyżki
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
śmietana 30% 1 łyżka do zabielenia sosu
ziemniaki 6 szt.
kapusta pekińska mała
marchew 1 szt.
cebula 1 szt.
majonez 2 łyżki
masło 2 łyżki do smażenia
olej rzepakowy 2 łyżki do smażenia
Wykonanie:
Obrane, wymyte prawdziwki kroimy w plastry i smażymy na gorącym tłuszczu (olej z masłem) na rumiany kolor. Policzki wieprzowe myjemy, nacinamy kieszeń, dobrze płuczemy i osuszamy. Usmażone prawdziwki wykładamy na talerz a na tym tłuszczu smażymy plasterki cebuli. Usmażone plasterki cebuli również wykładamy na talerz. Z papryki wycinamy kawałki wielkości kieszeni jaką nacięliśmy w policzkach. Paprykę również podsmażamy i podsmażoną wykładamy na talerz. Każdy policzek nadziewamy plasterkiem prawdziwka, cebuli i kawałkiem papryki. Tak zrobione policzki układamy na gorący tłuszcz na patelni i obsmażamy z obu stron. W między czasie zagotowujemy bulion warzywny z pozostałymi kawałkami prawdziwków, papryki, listkiem laurowym i zielem angielskim oraz suszoną włoszczyzną. Do gotującego się bulionu wkładamy podsmażone policzki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy również sos sojowy i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Kapustę pekińską kroimy w paski dodajemy startą na dużych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotujący się sos zagęszczamy mąką i zabielamy łyżką śmietany. Policzki podajemy z ziemniakami, polane sosem grzybowym i z surówką.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz