Sernik na zimno z jeżynami zrobiony ba bazie serka mascarpone, galaretek owocowych i owoców jeżyn.
Składniki:
serek mascarpone 250 g
galaretka krystaliczna 2 szt.
galaretka wiśniowa 1 szt.
owoce jeżyn
herbatniki 6 szt.
Wykonanie:
Sernik był zrobiony w pojemniku po lodach (litrowe). Jako pierwszą warstwę w pojemniku jest wylanie ostudzonej galaretki krystalicznej (200 ml) oraz ułożenie na niej owoców. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała. W między czasie rozpuszczamy wiśniową galaretkę w 200 ml wrzącej wody. Ostudzoną galaretkę wlewamy do pojemnika z wcześniej wlaną galaretką krystaliczną na której były ułożone owoce. Ponownie wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała. Rozrabiamy kolejną galaretkę krystaliczną i gdy będzie zimna, mieszamy z serkiem mascarpone, najlepiej zmiksować. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na stężałe galaretki w pojemniku. Na wierzch układamy herbatniki. Całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy sernik z pojemnika, kroimy i delektujemy się :)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz