wtorek, 8 września 2020

Flaczki drobiowe z gęsich żołądków.

 


Flaczki ugotowane z gęsich żołądków i ćwiartek z kurczaka.

Składniki:

żołądki z gęsi 2 kg

ćwiartki z kurczaka 2 szt.

koncentrat pomidorowy 2 łyżki

pasta rosołowa 2 łyżki

seler 1 szt.

por 10-15 cm

marchew 2 szt.

pietruszka 1 szt. duża

majeranek 1 łyżka

papryka słodka mielona 2 łyżki

przyprawa do flaczków 1 opakowanie 20 g

 Wykonanie:

Wymyte i oczyszczone żołądki wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. Ugotowane żołądki płuczemy i studzimy. W garnku zagotowujemy 3 litry wody. Do gotującej się wody dodajemy ćwiartki z kurczaka, pokrojone warzywa w kostkę oraz pastę rosołową i gotujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Ugotowane ćwiartki studzimy i oddzielamy mięso od kości. Ostudzone żołądki kroimy w paski, obrane mięso z kurczaka również kroimy w paski i wkładamy do gotującego się wywaru. gotujemy jeszcze 40 minut i całość doprawiamy suchymi przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotowe flaczki podajemy na gorąco z domowym pieczywem.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz