piątek, 9 października 2020

Kiszka ziemniaczana.


Pieczona na patelni kiszka ziemniaczana zrobiona z tartych ziemniaków przyprawionych pieprzem, solą i majerankiem z dodatkiem smażonych skwarek boczku z cebulą.  Z przepisu wyszły 2 kiszki, każda po 45 dag. Przepis na ekspresową kiszkę dla dwóch :)


Składniki:


Ziemniaki 1 kg po obraniu 1 kg

boczek świeży 15 dag

cebula 1 szt.

jajko kurze 1 szt.

skrobia ziemniaczana w razie potrzeby

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1-2 łyżki stołowe

jelito wołowe proste 1 m


Wykonanie:


Jelita moczymy w letniej wodzie, płuczemy. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy przez drobne oczka. Utarte ziemniaki lekko odciskamy z wody. Na patelni smażymy skwarki z boczku. Gdy skwarki zaczną się rumienić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do momentu ładnego zeszklenia się cebuli. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy całą zawartość z patelni, ponownie mieszamy. Gotową masą ziemniaczaną luźno napełniamy jelito. Ścisło zawiązujemy. Jak kto chce może przed pieczeniem kiszkę sparzyć w 80 stopniach 30 minut, ale najlepiej upiec bezpośrednio po przygotowaniu. Należy pamiętać o kilku nakłuciach igłą przed pieczeniem. Pieczemy w 150 stopniach około godziny do ładnego zarumienienia się kiszki. Kiszkę sparzono i pieczono na patelni do ładnego zarumienienia się kiszki.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz