sobota, 10 października 2020

Chrupiące ziemniaczane placki.

 


Szybkie i proste w wykonaniu chrupiące placki ziemniaczane ze smażonym boczkiem z cebulą.


Składniki:


ziemniaki 6 szt.

cebula 1 szt.

świeży boczek 4 plastry

sól

pieprz ziołowy

jajka kurze 1 szt.

mąka pszenna 2 łyżki

skrobia ziemniaczana (w zależności od ziemniaków) 2 łyżki

olej do smażenia


Wykonanie:


Ziemniaki obrane ze skórki myjemy i trzemy na pulpę. dodajemy usmażony boczek z cebulą, jajka, mąki, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęła. Po 30 minutach jeszcze raz mieszamy i smażymy placki na rozgrzanej patelni, na rumiano z obydwu stron. Placki podajemy na gorąco z czym kto lubi, jogurtem, zsiadłym mlekiem czy gęstą śmietaną.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz