Szybkie i proste w wykonaniu chrupiące placki ziemniaczane ze smażonym boczkiem z cebulą.
Składniki:
ziemniaki 6 szt.
cebula 1 szt.
świeży boczek 4 plastry
sól
pieprz ziołowy
jajka kurze 1 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
skrobia ziemniaczana (w zależności od ziemniaków) 2 łyżki
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrane ze skórki myjemy i trzemy na pulpę. dodajemy usmażony boczek z cebulą, jajka, mąki, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęła. Po 30 minutach jeszcze raz mieszamy i smażymy placki na rozgrzanej patelni, na rumiano z obydwu stron. Placki podajemy na gorąco z czym kto lubi, jogurtem, zsiadłym mlekiem czy gęstą śmietaną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz