piątek, 2 października 2020

Rogaliki z pysznym bakaliowym nadzieniem.


Rogaliki z francuskiego ciasta z pysznym nadzieniem z białego maku i bakalii w polewie z białej czekolady, posypane kolorową posypką.


Składniki:


ciasto francuskie 2 opakowania

250 gram białego maku

olejek migdałowy duży

pół szklanki cukru 

100 gram blanszowanych migdałów

2-3 łyżki rodzynek

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

kurze jajko do posmarowania rogalików

250 ml śmietanki 30 % 

biała czekolada 100 g

śmietana 60 ml 30% do polewy

kolorowa posypka


Wykonanie:


Masa makowa:







Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem.  Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, rozdrobnione orzechy, pokruszone  migdały, skórki pomarańczowe i rodzynki, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. 


Rogaliki:


Ciasto francuskie rozwijamy, nożem do pizzy wycinamy trójkąty o podstawie 11 cm. Na wycięte trójkąty układamy makową masę, wyrównujemy i zawijamy rogaliki. Uformowane rogaliki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, do ładnego zarumienienia się rogalików. Upieczone rogaliki studzimy, a w między czasie robimy polewę z białej czekolady. W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, do gotującej się śmietany dodajemy rozdrobione kawałki czekolady, już nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się gładkiej, gęstej polewy. Polewą polewamy rogaliki, pomagamy polewę rozprowadzać silikonowym pędzelkiem. Posmarowane polewą rogaliki posypujemy kolorową posypką.







Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz