Bardzo smaczny boczek, idealny do kanapek.
Składniki:
2 paski po 35 dag. boczku wieprzowego bez skóry i żeber
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soli + 1 małą łyżeczkę płaską soli peklowej
1 łyżkę suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździeżu
1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździeżu
gaza 0,5 m x 0,5 m
Wykonanie:
Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny, boczek co kilka godzin obracamy. Z boczku wypłynie sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytym,suchym pojemniku. Wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym,suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na min. 14 dni. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz