niedziela, 27 września 2020

Boczek suszony w ziołach.

 


Bardzo smaczny boczek, idealny do kanapek.


Składniki:


2 paski po 35 dag. boczku wieprzowego bez skóry i żeber

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki soli + 1 małą łyżeczkę płaską soli peklowej

1 łyżkę suszonego majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździeżu

1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździeżu

gaza 0,5 m x 0,5 m


Wykonanie:


Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny, boczek co kilka godzin obracamy. Z boczku wypłynie sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytym,suchym pojemniku. Wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym,suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na min. 14 dni. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz