piątek, 25 grudnia 2020

Dorsz po grecku.


Filety bez skóry z dorsza, duszone w warzywach w sosie pomidorowym. 


Składniki:

filety bez skóry z dorsza 1,5 kg

marchew 1 szt duża

pietruszka korzeń 1 szt

por 10 cm

seler 1 mały

cebula 2 szt.

koncentrat pomidorowy 200 ml

Domowa pasta rosołowa 1 łyżka

sos sojowy ciemny 2 łyżki

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 6-8 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz cytrynowy 1 łyżeczka

majeranek 2 łyżki


Wykonanie:

Filety osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w pół plastry. Posolone, popieprzone kawałki ryby smażymy na gorącym oleju na słomkowy kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy. Uduszone warzywa wykładamy do ugotowanego wywaru i chwilkę gotujemy. Do gotujących się warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i mamy gotowy sos do przełożenia ryby. W szklanym pojemniku układamy na dnie warstwę sosu. Na warstwę sosu układamy warstwę usmażonej ryby. Warstwę ryby przykrywamy sosem i tak robimy do wyczerpania sosu i ryb. Ostatnia, wierzchnia warstwa musi być z sosu. Tak przełożoną sosem rybę studzimy, ostudzoną możemy udekorować natką pietruszki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rybę z sosem podajemy z pieczywem jako zimna przystawka.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz