czwartek, 24 grudnia 2020

Waniliowy sernik z polewą czekoladową.

 


Sernik jest o smaku waniliowym, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej.


Składniki:

biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg

jajka kurze 6 szt.

cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)

ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki

masło 20 dag

budyń waniliowy 80 g

kolorowa posypka do posypania sernika


Polewa czekoladowa:

masło 100 g

czekolada gorzka 150 g


Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. 

















Polewa czekoladowa:


Masło zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz