niedziela, 20 grudnia 2020

Makowiec japoński.

 


Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak włoskie orzechy, suszona żurawina, rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy. Makowiec polany polewą czekoladową i posypany płatkami migdałowymi.


Składniki:

mak zmielony 35 dag

miękkie masło 24 dag 

cukier trzcinowy szklanka (pojemność szklanki 250 ml)

9 jajek

1 szczypta soli

starte na wiórki jabłka 50 dag

suszona żurawina 10 dag

rodzynki 10 dag

kandyzowana skórka z pomarańczy

orzechy włoskie pół szklanki

olejek migdałowy 

kasza manna 8 dag

mąka pszenna 5 dag

proszek do pieczenia 3 łyżeczki

herbatniki do wyłożenia formy


Polewa czekoladowa:

gorzka czekolada 150 g 

masło pół kostki - 100 g 

płatki migdałowe do dekoracji




Wykonanie:

Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą do przykrycia maku, przykrywamy i parzymy około 15 minut. Sparzony mak odcedzamy z wody przez płócienną ściereczkę. Masło miękkie wkładamy do większej miski i ucieramy ze szklanką cukru do powstania puszystej masy. Do utartego masła z cukrem dodajemy stopniowo po jednym żółtku, zmieszaną mąkę z kaszą manną i proszkiem do pieczenia,  ciągle miksując. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy przez większe oczka, na wiórki. Do utartej masy dodajemy mak, jabłka, żurawinę, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańcza, orzechy włoskie i olejek migdałowy. Wszystkie składniki miksujemy do ich połączenia. Ze szczyptą soli ubijamy pianę z białek. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie patką. Gotową masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami formy o wymiarach 30/25/6 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy, ostudzone wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce. Podczas studzenia ciasta ze składników na polewę czekoladową robimy polewę. Masło w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego masła dodajemy pokrojoną w kawałeczki czekoladę, czekamy 2-3 minuty i po tym czasie dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto kroimy na porcje.

















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz