niedziela, 20 grudnia 2020

Jajecznica po arabsku.

 


Jajka sadzone lub jajecznica po arabsku, to usmażone jajka kurze z pokrojoną w piórka cebulą, pokrojonymi ostrymi papryczkami i pomidorkami, doprawione do smaku solą, pieprzem i kuminem.


Składniki:

cebula 1 szt.

ostre papryczki 2 szt.

pomidorki koktajlowe 4 szt.

kurze jajka 2 szt.

sól do smaku

kumin do smaku

pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia 


Wykonanie:

Obraną cebulę kroimy w piórka i smażymy na gorącym tłuszczu, dodajemy pokrojone w plasterki ostre papryczki i pokrojone w połówki pomidorki. Smażymy do momentu aż pomidorki puszczą sok. Wszystkie składniki na patelni mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku. Wbijamy jajka i smażymy do ścięcia się białek, możemy wszystko z jajkami pomieszać jak kto lubi, lub podać z jajkami na sadzono. Usmażoną jajecznicę podajemy w patelni lub na talerzu.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz