Jajka sadzone lub jajecznica po arabsku, to usmażone jajka kurze z pokrojoną w piórka cebulą, pokrojonymi ostrymi papryczkami i pomidorkami, doprawione do smaku solą, pieprzem i kuminem.
Składniki:
cebula 1 szt.
ostre papryczki 2 szt.
pomidorki koktajlowe 4 szt.
kurze jajka 2 szt.
sól do smaku
kumin do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w piórka i smażymy na gorącym tłuszczu, dodajemy pokrojone w plasterki ostre papryczki i pokrojone w połówki pomidorki. Smażymy do momentu aż pomidorki puszczą sok. Wszystkie składniki na patelni mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku. Wbijamy jajka i smażymy do ścięcia się białek, możemy wszystko z jajkami pomieszać jak kto lubi, lub podać z jajkami na sadzono. Usmażoną jajecznicę podajemy w patelni lub na talerzu.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz