Makowiec zrobiony z białym makiem, suszoną żurawiną, rodzynkami i kandyzowaną skórką z pomarańczy. W oryginalnym przepisie jest użyty mak niebieski. Oryginalny przepis znajduje się tu... https://domowe-wypieki.com/przepisy/makowiec-japonski/?fbclid=IwAR0oY9i8PCX2qUgADFdXHm8UMsRxhVLWSsJDZlhVFeIxwZ9WcFZQDhrtFd0
Składniki:
biały mak zmielony 35 dag
miękkie masło 24 dag
cukier trzcinowy szklanka (pojemność szklanki 250 ml)
9 jajek
1 szczypta soli
starte na wiórki jabłka 50 dag ( użyłem złotej renety)
suszona żurawina 15 dag
rodzynki 3 łyżki
olejek migdałowy łyżka
kasza manna 8 dag
mąka pszenna 5 dag
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
herbatniki do wyłożenia formy
Polewa czekoladowa:
gorzka czekolada 150 g
masło pół kostki - 100 g
wiórki kokosowe, do posypania
kandyzowana skórka z pomarańczy do dekoracji
Wykonanie:
Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą do przykrycia maku, przykrywamy i parzymy około 15 minut. Sparzony mak odcedzamy z wody przez płócienną ściereczkę. Masło miękkie wkładamy do większej miski i ucieramy ze szklanką cukru do powstania puszystej masy. Do utartego masła z cukrem dodajemy stopniowo po jednym żółtku, zmieszaną mąkę z kaszą manną i proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy przez większe oczka, na wiórki. Do utartej masy dodajemy mak, jabłka, żurawinę, rodzynki i olejek migdałowy. Wszystkie składniki miksujemy do ich połączenia. Ze szczyptą soli ubijamy pianę z białek. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie patką. Gotową masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami formy o wymiarach 30/25/6 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy, ostudzone wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce. Podczas studzenia ciasta ze składników na polewę czekoladową robimy polewę. Masło w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego masła dodajemy pokrojoną w kawałeczki czekoladę, czekamy 2-3 minuty i po tym czasie dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto, układamy kandyzowaną skórkę z pomarańcza i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto kroimy na porcje.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz