sobota, 12 grudnia 2020

Kiszka ziemniaczana.

 


Kiszka ziemniaczana jest to potrawa o niepowtarzalnym smaku, którą można polubić lub nie. Przyrządzana  jest w wielu kuchniach narodów słowiańskich - litewskim, białoruskim, ukraińskim i polskim. Dziś serwowana jest w wielu restauracjach, a to dlatego, że jest bardzo smaczna, pieczona lub smażona. 


Składniki:

ziemniaki 8 szt.

cebula 1 szt.

boczek wieprzowy 15 dag

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

sól 1 płaska łyżka

majeranek 1 łyżka

jelito wieprzowe cienkie 1,5 m


Wykonanie:

Pokrojony w kostkę boczek i cebulę smażymy na rumiano. Ziemniaki trzemy na pulpę (lekko odciskamy z wody). Do startych ziemniaków dodajemy usmażone skwarki z cebulą. Przyprawiamy suchymi przyprawami do smaku, mieszamy składniki i szprycą napełniamy na luźno jelito wieprzowe. Oba końce jelita zawiązujemy. Kiszkę parzymy w 80 stopniach Celsjusza 30 minut, studzimy w zimnej wodzie. Tak przygotowaną kiszkę możemy piec w piekarniku lub smażyć na patelni.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz