Kiszka ziemniaczana jest to potrawa o niepowtarzalnym smaku, którą można polubić lub nie. Przyrządzana jest w wielu kuchniach narodów słowiańskich - litewskim, białoruskim, ukraińskim i polskim. Dziś serwowana jest w wielu restauracjach, a to dlatego, że jest bardzo smaczna, pieczona lub smażona.
Składniki:
ziemniaki 8 szt.
cebula 1 szt.
boczek wieprzowy 15 dag
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
sól 1 płaska łyżka
majeranek 1 łyżka
jelito wieprzowe cienkie 1,5 m
Wykonanie:
Pokrojony w kostkę boczek i cebulę smażymy na rumiano. Ziemniaki trzemy na pulpę (lekko odciskamy z wody). Do startych ziemniaków dodajemy usmażone skwarki z cebulą. Przyprawiamy suchymi przyprawami do smaku, mieszamy składniki i szprycą napełniamy na luźno jelito wieprzowe. Oba końce jelita zawiązujemy. Kiszkę parzymy w 80 stopniach Celsjusza 30 minut, studzimy w zimnej wodzie. Tak przygotowaną kiszkę możemy piec w piekarniku lub smażyć na patelni.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz