Galareta z kurzego mięsa zrobiona z użyciem żelatyny.
Składniki:
ćwiartki z kury 6 szt.
suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8-10 ziaren
pasta rosołowa 2 łyżki (domowa)
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
żelatyna 50 g
woda 3 litry
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Oczyszczone, wypłukane ćwiartki gotujemy w osolonej wodzie 30 minut od momentu wrzenia wody. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową i suszoną włoszczyznę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podczas gdy gotuje się mięso wysypujemy żelatynę do głębokiego talerza i zalewamy zimną wodą do jej przykrycia, odstawiamy na 30 minut. Ugotowane ćwiartki wyjmujemy i obieramy z mięsa. Mięso kroimy w kostkę. Z wywaru wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Pokrojone mięso układamy do wymytych pojemników. Wywar zagotowujemy i do gorącego wywaru wkładamy placek który utworzył się z żelatyny, dokładnie mieszamy aż rozpuści się żelatyna. Ostudzonym wywarem zalewamy pojemniki z mięsem, dekorujemy natką pietruszki i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ostudzone pojemniki przykrywamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Gotową galaretę podajemy jako zimną przystawkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz