piątek, 1 stycznia 2021

Galareta z kurzych udek.

 


Galareta z kurzego mięsa zrobiona z użyciem żelatyny.


Składniki:

ćwiartki z kury 6 szt.

suszona włoszczyzna 2-3 łyżki

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 8-10 ziaren

pasta rosołowa 2 łyżki (domowa)

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

żelatyna 50 g

woda 3 litry

natka pietruszki do dekoracji


Wykonanie:

Oczyszczone, wypłukane ćwiartki gotujemy w osolonej wodzie 30 minut od momentu wrzenia wody. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową i suszoną włoszczyznę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podczas gdy gotuje się mięso wysypujemy żelatynę do głębokiego talerza i zalewamy zimną wodą do jej przykrycia, odstawiamy na 30 minut. Ugotowane ćwiartki wyjmujemy i obieramy z mięsa. Mięso kroimy w kostkę. Z wywaru wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Pokrojone mięso układamy do wymytych pojemników. Wywar zagotowujemy i do gorącego wywaru wkładamy placek który utworzył się z żelatyny, dokładnie mieszamy aż rozpuści się żelatyna. Ostudzonym wywarem zalewamy pojemniki z mięsem, dekorujemy natką pietruszki i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ostudzone pojemniki przykrywamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Gotową galaretę podajemy jako zimną przystawkę.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz