niedziela, 3 stycznia 2021

Kaszanka paprykowa na mięsie z indyka.

 


Bardzo smaczna kaszanka paprykowa, zrobiona z kaszy gryczanej i jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem sosu z ostrych papryczek habanero, przypraw i mięsa z udźca indyka. Kaszankę możemy podać jako zimną przekąskę, upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni z cebulką. Jest naprawdę bardzo smaczna.


Surowiec:

udziec z indyka 1 kg

kasza gryczana 1 szklanka

kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka

kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki

woda 8 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )

2 czubate łyżki pasty rosołowej (swojego wyrobu)

sos z ostrych papryczek habanero 200 ml

jelita wieprzowe 28-32 4 m

 

Przyprawy:

liść laurowy 6 szt.

ziele angielskie 10 ziaren

majeranek  2 łyżki 

sól 1 płaska łyżka

pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka

pieprz czarny 1 mała łyżeczka

papryka mielona słodka 2 małe łyżeczki

czosnek granulowany 1 mała łyżeczka


Wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.Wymyte i oczyszczone mięso razem z kością gotujemy w 8 szklankach osolonej wody do miękkości mięsa. Po ugotowaniu studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem w małą kostkę lub mielimy przez duże sito. Wywar (rosół) z gotowania mięsa przecedzamy przez sitko, dodajemy pastę rosołową (swojego wyrobu), sos z ostrych papryczek, rozdrobnione mięso oraz wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 70%. Gdy kasze będą na 70% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy, mieszamy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita, wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki. Możemy także zamrozić.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz