sobota, 10 kwietnia 2021

Babka ziemniaczana z boczkiem i papryką.

 


Babka ziemniaczana upieczona z wędzonym boczkiem i czerwoną papryką.


Składniki:

ziemniaki 7 szt. (duże)

papryka czerwona słodka 1 szt.

jajka 3 szt.

mąka pszenna 0,5 szklanki

kasza manna 2 łyżki

boczek wędzony 20 dag

cebula 1 szt.


Przyprawy:

sól morska 1 łyżka

majeranek 2 łyżki

pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka


Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę razem z cebulą, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, pokrojony w kostkę wędzony boczek,paprykę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz