Babka ziemniaczana upieczona z wędzonym boczkiem i czerwoną papryką.
Składniki:
ziemniaki 7 szt. (duże)
papryka czerwona słodka 1 szt.
jajka 3 szt.
mąka pszenna 0,5 szklanki
kasza manna 2 łyżki
boczek wędzony 20 dag
cebula 1 szt.
Przyprawy:
sól morska 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę razem z cebulą, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, pokrojony w kostkę wędzony boczek,paprykę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz