sobota, 10 kwietnia 2021

Jagodowy sernik na zimno.

 


Bardzo smaczny, delikatny przypominający deser tiramisu, jagodowy sernik na zimno.


Składniki:

 biały ser z wiaderka 50 dag

śmietana 30% 500 ml

konfitura z czarnych jagód (250 g)

galaretki leśne owoce 2 szt.

wrząca woda 250 ml 

cukier puder 10 dag

cukier waniliowy 16 g

biszkopty podłużne 40 dag

kakao do posypania


Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i odstawiamy je do studzenia, do momentu gdy zaczną lekko gęstnieć. Ser miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do zmiksowanego sera z cukrem dodajemy powidła jagodowe, ubitą śmietanę oraz gęstniejące galaretki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy patką do ich połączenia. Na dno wyłożonej formy (32 cm x 23 cm) układamy namoczone w owocowej herbacie biszkopty. Na wyłożone biszkopty wykładamy połowę masy serowej. Na wyłożoną masę serową ponownie układamy warstwę namoczonych biszkoptów. Wyłożoną warstwę biszkoptów zakrywamy pozostałą masą serową, równamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po kilkugodzinnym studzeniu deser kroimy na porcje i posypujemy kakaem.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz