Bardzo smaczne, aromatyczne kawałki śledzi zrobione z suszonymi pomidorami i cebulą w zalewie z oleju i octu.
Składniki:
solone śledzie bez głów 8 szt.
suszone pomidory w oleju 400 g
cebula 2 duże
przyprawa suszone pomidory z bazylią 15 g
sól do smaku
pieprz młotkowany do smaku
ocet jabłkowy 150 ml
woda 150 ml
olej z pomidorów
ziele angielskie 20 ziarenek
liście laurowe 6-8 listków
Wykonanie:
Śledzie moczymy w kilku wodach. W między czasie podsmażamy na oleju pokrojoną w pół plastry cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy przyprawę z suszonych pomidorów i bazylii, pieprz, pokrojone w paski suszone pomidory, ocet jabłkowy i olej z pomidorów. Marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy ją pokrojone w kawałki śledzie ułożone w słoiku. Słoik ze śledziami odstawiamy na 4 dni żeby zmiękły i przeszły przyprawami. Po dwóch dniach wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz