niedziela, 4 kwietnia 2021

Mintaj w pomidorach.

 


Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym.


Składniki:

mrożone kostki z mintaja 6 szt.

cebula 2 szt.

krojone pomidory z puszki

koncentrat pomidorowy 100 g

pasta rosołowa (domowa) 1 łyżka

sól

pieprz

majeranek

starta gałka muszkatołowa połowa


Wykonanie:

Rozmrożone na sicie kostki smażymy na gorącym oleju z każdej strony na lekko rumiany kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz a na oleju w którym smażyła się ryba smażymy pokrojone w pół plastry cebule. Ładnie zeszkloną cebulę przekładamy do garnczka, dodajemy pomidory z puszki, pastę rosołową i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy przyprawami do smaku i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Do garnczka dodajemy rybę, powoli mieszamy ją w sosie i kilka minut dusimy. Gotową, ostudzoną rybę wykładamy do pojemnika razem z sosem. Rybę możemy spożywać na ciepło jak i na zimno, jak rybę zrobioną w konserwie.



Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz