Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym.
Składniki:
mrożone kostki z mintaja 6 szt.
cebula 2 szt.
krojone pomidory z puszki
koncentrat pomidorowy 100 g
pasta rosołowa (domowa) 1 łyżka
sól
pieprz
majeranek
starta gałka muszkatołowa połowa
Wykonanie:
Rozmrożone na sicie kostki smażymy na gorącym oleju z każdej strony na lekko rumiany kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz a na oleju w którym smażyła się ryba smażymy pokrojone w pół plastry cebule. Ładnie zeszkloną cebulę przekładamy do garnczka, dodajemy pomidory z puszki, pastę rosołową i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy przyprawami do smaku i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Do garnczka dodajemy rybę, powoli mieszamy ją w sosie i kilka minut dusimy. Gotową, ostudzoną rybę wykładamy do pojemnika razem z sosem. Rybę możemy spożywać na ciepło jak i na zimno, jak rybę zrobioną w konserwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz