niedziela, 4 kwietnia 2021

Tuszonka po gruzińsku (Dana Budunnan Tushenka).

 


Tuszonka zrobiona jest z mięsa wieprzowego, można ją robić tak jak w oryginalnym przepisie z udźca cielęcego, jagnięcego lub innego mięsa. Taką tuszonkę dodaje się do duszonych warzyw. Tuszonka jest idealnym dodatkiem do leczo jakie robią na gruzińskich wioskach. 


Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg

boczek świeży 10-15 dag lub słonina

cebula 2 szt.

czosnek pół większej główki

sól 18 g

pieprz ziołowy 4 g

pieprz czarny 4 g

ziele angielskie 12 szt

liść laurowy 4 szt.

słoiki 900 ml 2 szt.


Wykonanie:

Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w większą kostkę 4 x 4, boczek w grubsze plastry (Kwadraty 5 x 5 cm). Obrane cebule kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, dodajemy do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzami. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie masę mięsną wkładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wkładamy na dno po 2 listki laurowe i po 3 ziarna ziela angielskiego. Słoiki napełniamy ścisło pozostawiając miejsce 2-3 cm od góry słoika. Na wierzch układamy kawałki boczku a także po dwa liście laurowe i po 3 ziarna ziela angielskiego. Napełnione słoiki zamykamy i gotujemy 4-5 godzin. Po zagotowaniu studzimy w garnku i ostudzone wstawiamy do lodówki.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz