Babka ziemniaczana upieczona z młodych ziemniaków z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy.
Składniki:
młode ziemniaki 3 kg
boczek wędzony 5 dag
kiełbasa podwawelska 20 cm
jajka kurze 2 szt.
sól 1 łyżeczka kopiasta
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
natka pietruszki pół pęczka
mąka pszenna 3 łyżki
kasza manna 3 łyżki
olej roślinny
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, pulpę lekko odciskamy z wody przez tetrową pieluszkę. Do pulpy wbijamy jajka, dodajemy suche przyprawy, mąkę, kasze manną, drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojony w kostkę wędzony boczek z kiełbasą, całość mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, dno polewamy łyżką oleju. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę ziemniaczaną, równamy i polewamy łyżką oleju po wierzchu. Formę z masą ziemniaczaną wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się babki ziemniaczanej. Po upieczeniu babkę możemy konsumować na gorąco lub ostudzoną i podsmażaną na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz