piątek, 28 maja 2021

Babka z młodych ziemniaków.

 


Babka ziemniaczana upieczona z młodych ziemniaków z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy.


Składniki:

młode ziemniaki 3 kg

boczek wędzony 5 dag

kiełbasa podwawelska 20 cm

jajka kurze 2 szt.

sól 1 łyżeczka kopiasta

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

majeranek 1 łyżka

natka pietruszki pół pęczka

mąka pszenna 3 łyżki

kasza manna 3 łyżki

olej roślinny


Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, pulpę lekko odciskamy z wody przez tetrową pieluszkę. Do pulpy wbijamy jajka, dodajemy suche przyprawy, mąkę, kasze manną, drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojony w kostkę wędzony boczek z kiełbasą, całość mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, dno polewamy łyżką oleju. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę ziemniaczaną, równamy i polewamy łyżką oleju po wierzchu. Formę z masą ziemniaczaną wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się babki ziemniaczanej. Po upieczeniu babkę możemy konsumować na gorąco lub ostudzoną i podsmażaną na patelni. 











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz