Krokiety z nadzieniem pieczarkowym zrobione z gotowego ciasta francuskiego i farszu z pieczarek, sera żółtego i cebuli. Krokiety są bardzo smaczne, szybkie i proste w wykonaniu.
Składniki:
ciasto francuskie 3 opakowania
czarnuszka do posypania
jajko do posmarowania
Farsz:
pieczarki 0,5 kg
cebula 3 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
ser żółty wiórki 15 dag
natka pietruszki
Wykonanie:
Umyte, pokrojone w kostkę pieczarki smażymy na patelni z trzema łyżkami oleju. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy pokrojone w kostkę cebule i ponownie dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy bez przykrycia do odparowania wody. Gotowy farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy ser żółty i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy. Rozcinamy wzdłuż ciasto francuskie, pasy ciasta rozcinamy na 6 równych części. Na każdy kawałek układamy farsz i zawijamy w krokiety. Uformowane krokiety układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 25 minut, do ładnego zarumienienia się krokietów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz