piątek, 28 maja 2021

Krokiety z farszem pieczarkowym.



Krokiety z nadzieniem pieczarkowym zrobione z gotowego ciasta francuskiego i farszu z pieczarek, sera żółtego i cebuli. Krokiety są bardzo smaczne, szybkie i proste w wykonaniu.


Składniki:

ciasto francuskie 3 opakowania

czarnuszka do posypania

jajko do posmarowania


Farsz:

pieczarki 0,5 kg

cebula 3 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

ser żółty wiórki 15 dag

natka pietruszki


Wykonanie:

Umyte, pokrojone w kostkę pieczarki smażymy na patelni z trzema łyżkami oleju. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy pokrojone w kostkę cebule i ponownie dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy bez przykrycia do odparowania wody. Gotowy farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy ser żółty i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy. Rozcinamy wzdłuż ciasto francuskie, pasy ciasta rozcinamy na 6 równych części. Na każdy kawałek układamy farsz i zawijamy w krokiety. Uformowane krokiety układamy na wyłożonej papierem  do pieczenia formie. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 25 minut, do ładnego zarumienienia się krokietów.















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz