czwartek, 21 listopada 2024

Ryba w sosie pomidorowym.

 

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Składniki:

mrożone kostki z miruny 6 szt.

cebula 2 szt.

papryka czerwona 1 szt

papryczki ostre piri piry 4 szt.

marchew 1 szt.

krojone pomidory z puszki

por 1 liść

natka pietruszki

listki laurowe 2 szt.

ziele angielskie 6 ziaren

koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki

pasta rosołowa (domowa) 1 łyżka

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz kolorowy do smaku

papryka czerwona mielona (słodka 1 łyżka)

starta gałka muszkatołowa połowa


Wykonanie:

Rozmrożone na sicie kawałki ryby doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, smażymy na gorącym oleju z każdej strony na lekko rumiany kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz a na oleju w którym smażyła się ryba smażymy pokrojone w pół plastry cebule, startą na wiórki marchew, pokrojoną por, papryczki piri piri, listki laurowe, ziele angielskie i paprykę. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już w miarę miękkie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy gałką muszkatołową, mieloną papryką i sosem sojowym, całość mieszamy. Jeszcze chwilę dusimy i kończymy przygotowanie sosu. Gotową, ostudzoną rybę układamy warstwowo w pojemniku, warstwa sosu, warstwa ryby i tak do wykończenia składników. Wierzch musi zakrywać warstwa sosu. Rybę możemy spożywać na ciepło jak i na zimno, jak rybę zrobioną w konserwie.






                                                     Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz