Chrupiące placki usmażone z młodych ziemniaków.
Składniki:
młode duże ziemniaki 4 szt.
świeży boczek wieprzowy 10 dag
cebula 1 szt. mała
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek mała łyżeczka
jajko kurze 1 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Wykonanie:
Pokrojony w kostkę boczek i cebulę smażymy na patelni do lekkiego zarumienienia się skwarek.Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do masy ziemniaczanej dodajemy ostudzone skwarki z cebulą, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut żeby składniki dobrze się połączyły. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, nagrzewamy go i układamy łyżką masę ziemniaczaną formułując z niej placki. Placki smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączamy każdy placek w papierowych ręczniczkach. Placki możemy podawać z gęstą, kwaśną śmietaną, naturalnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem, albo zajadać bezpośrednio po usmażeniu bez żadnych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz