niedziela, 9 maja 2021

Placki z młodych ziemniaków z boczkiem i cebulą.

 


Chrupiące placki usmażone z młodych ziemniaków.


Składniki:

młode duże ziemniaki 4 szt.

świeży boczek wieprzowy 10 dag

cebula 1 szt. mała

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek mała łyżeczka

jajko kurze 1 szt.

mąka ziemniaczana 2 łyżki


Wykonanie:

Pokrojony w kostkę boczek i cebulę smażymy na patelni do lekkiego zarumienienia się skwarek.Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do masy ziemniaczanej dodajemy ostudzone skwarki z cebulą, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut żeby składniki dobrze się połączyły. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, nagrzewamy go i układamy łyżką masę ziemniaczaną formułując z niej placki. Placki smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączamy każdy placek w papierowych ręczniczkach. Placki możemy podawać z gęstą, kwaśną śmietaną, naturalnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem, albo zajadać bezpośrednio po usmażeniu bez żadnych dodatków.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz