wtorek, 22 czerwca 2021

Chłodnik Nowo Wilejski.

 


Chłodnik Nowo Wilejski to potrawa z kresów wschodnich. Super zdrowa fit potrawa na upalne, letnie dni.


Składniki:

boćwinka z większymi buraczkami (z 3 buraczkami)

ogórek gruntowy 2 szt. średnie

rzodkiewka 6 szt.

koperek 2 łyżki

kefir 1 litr

bulion warzywny 300 ml

sól do smaku

pieprz do smaku

szczypior 3 łyżki

sok z kiszonych buraczków do smaku


Wykonanie:

Odcinamy buraczki, obieramy ze skórki i kroimy w drobniejszą kostkę. Liście botwinki myjemy i też kroimy w mniejsze kawałki. Pokrojone buraczki zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie do buraczków dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ponownie 15 minut. Po czasie gotowania studzimy garnczek w zimnej wodzie, dodajemy drobno pokrojony koper, szczypior, pokrojone w ćwierć plastry ogórki i rzodkiewki i kefir. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Chłodnik podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem ugotowanym na twardo.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz