Chłodnik Nowo Wilejski to potrawa z kresów wschodnich. Super zdrowa fit potrawa na upalne, letnie dni.
Składniki:
boćwinka z większymi buraczkami (z 3 buraczkami)
ogórek gruntowy 2 szt. średnie
rzodkiewka 6 szt.
koperek 2 łyżki
kefir 1 litr
bulion warzywny 300 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypior 3 łyżki
sok z kiszonych buraczków do smaku
Wykonanie:
Odcinamy buraczki, obieramy ze skórki i kroimy w drobniejszą kostkę. Liście botwinki myjemy i też kroimy w mniejsze kawałki. Pokrojone buraczki zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie do buraczków dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ponownie 15 minut. Po czasie gotowania studzimy garnczek w zimnej wodzie, dodajemy drobno pokrojony koper, szczypior, pokrojone w ćwierć plastry ogórki i rzodkiewki i kefir. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Chłodnik podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz