sobota, 26 czerwca 2021

Filet z kurczaka, młode ziemniaki i surówka z kapusty.

 


Panierowany filet z kurczaka podany z młodymi ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.


Składniki:

filet z kurczaka 1 szt. (kompletny)

jajka kurze 2 szt.

bułka tarta szklanka

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

młode ziemniaki 8 szt.

pekińska kapusta szt.

cebula 1 szt.

marchew 2 szt.

majonez 3 łyżki


Wykonanie:

Surówka:

Kapustę kroimy w większe paski, dodajemy starte na wiórki marchewki i pokrojonąw kostkę cebulę, mieszamy, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku, dodajemy majonez i całość mieszamy.


Danie:

Filety dzielimy na 2 połówki i te połówki fileta kroimy na połowę (4 kawałki z kompletnego fileta), rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym i osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry fileta smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kotlety z fileta drobiowego podajemy z ugotowanymi i posypanymi koperkiem ziemniakami i surówkąz pekińskiej kapusty.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz