Panierowany filet z kurczaka podany z młodymi ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
filet z kurczaka 1 szt. (kompletny)
jajka kurze 2 szt.
bułka tarta szklanka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia
młode ziemniaki 8 szt.
pekińska kapusta szt.
cebula 1 szt.
marchew 2 szt.
majonez 3 łyżki
Wykonanie:
Surówka:
Kapustę kroimy w większe paski, dodajemy starte na wiórki marchewki i pokrojonąw kostkę cebulę, mieszamy, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku, dodajemy majonez i całość mieszamy.
Danie:
Filety dzielimy na 2 połówki i te połówki fileta kroimy na połowę (4 kawałki z kompletnego fileta), rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym i osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry fileta smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kotlety z fileta drobiowego podajemy z ugotowanymi i posypanymi koperkiem ziemniakami i surówkąz pekińskiej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz