sobota, 19 czerwca 2021

Galareta z kurczaka i indyka.


Galareta zrobiona jest z ćwiartek z kurczaka i skrzydła indyka. 


Składniki:

ćwiartki kurczaka 4 szt.

skrzydło z indyka 1 szt.

woda 3 litry

sól do smaku

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

pieprz ziołowy do smaku

ziele angielskie 10 szt.

liście laurowe 6 szt.


Do dekoracji:

natka pietruszki

cytryna


Wykonanie:

W 3 litrach osolonej wody z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy oczyszczone, wymyte ćwiartki kurczaka i skrzydło z indyka około 30-40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy na talerz, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Przygotowujemy pojemniki do zrobienia w nich galarety. Pojemniki wyparzamy gorącą wodą. Do pojemnika wkładamy pokrojone kawałki mięsa. Wywar z gotowania doprawiamy przyprawami, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do zredukowania części wody. Gorącym wywarem zalewamy mięso w pojemnikach. Zalane pojemniki studzimy, zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta. Galaretę podajemy z plasterkiem cytryny, dekorujemy natką pietruszki.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz