Galareta zrobiona jest z ćwiartek z kurczaka i skrzydła indyka.
Składniki:
ćwiartki kurczaka 4 szt.
skrzydło z indyka 1 szt.
woda 3 litry
sól do smaku
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
pieprz ziołowy do smaku
ziele angielskie 10 szt.
liście laurowe 6 szt.
Do dekoracji:
natka pietruszki
cytryna
Wykonanie:
W 3 litrach osolonej wody z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy oczyszczone, wymyte ćwiartki kurczaka i skrzydło z indyka około 30-40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy na talerz, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Przygotowujemy pojemniki do zrobienia w nich galarety. Pojemniki wyparzamy gorącą wodą. Do pojemnika wkładamy pokrojone kawałki mięsa. Wywar z gotowania doprawiamy przyprawami, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do zredukowania części wody. Gorącym wywarem zalewamy mięso w pojemnikach. Zalane pojemniki studzimy, zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta. Galaretę podajemy z plasterkiem cytryny, dekorujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz