wtorek, 22 czerwca 2021

Kotlet mielony, ziemniaki i sałatka z pomidora.

 


Smaczne danie na tak upalne dni, kotlet mielony podany z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z sałatką z pomidorów i cebuli.


Składniki:

mięso mielone wieprzowe z łopatki 80 dag.

bułka tarta 1 szklanka

jajka kurze 2 sztuki

cebula połowa średniej, starta

sól do smaku

pieprz

majeranek do smaku

czosnek granulowany

ziemniaki duże 8 sztuk

pomidor malinowy 2 szt.

cebula połowa

jogurt naturalny 3 łyżki


Wykonanie:

Dodajemy do mięsa mielonego bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek, czosnek, 1 łyżkę startej cebuli i jajka. Wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany kolor i miękkości mięsa w środku. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy sałatkę z pomidorów i cebuli, pomidory i cebulę kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego, całość mieszamy. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami posypanymi koprem i z sałatką z pomidorów z cebulą.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz