Smaczne danie na tak upalne dni, kotlet mielony podany z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z sałatką z pomidorów i cebuli.
Składniki:
mięso mielone wieprzowe z łopatki 80 dag.
bułka tarta 1 szklanka
jajka kurze 2 sztuki
cebula połowa średniej, starta
sól do smaku
pieprz
majeranek do smaku
czosnek granulowany
ziemniaki duże 8 sztuk
pomidor malinowy 2 szt.
cebula połowa
jogurt naturalny 3 łyżki
Wykonanie:
Dodajemy do mięsa mielonego bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek, czosnek, 1 łyżkę startej cebuli i jajka. Wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany kolor i miękkości mięsa w środku. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy sałatkę z pomidorów i cebuli, pomidory i cebulę kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego, całość mieszamy. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami posypanymi koprem i z sałatką z pomidorów z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz