Kotlety mielone paprykowe podane z duszonymi pieczarkami z cebulą i gotowaną fasolką szparagową. Jest to takie fit danie, bardzo smaczne.
Składniki:
mielona łopatka wieprzowa 40 dag
papryka czerwona połowa
kurze jajko 1 szt.
bułka tarta 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia
Duszone pieczarki z cebulą:
pieczarki 1 szt. duża
1 cebula mała
3 łyżki oleju roślinnego
śmietana 18% do zabielenia
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy 1 łyżeczka
woda przegotowana do podlania pieczarek
koperek do posypania
Wykonanie:
Paprykę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z mielonym mięsem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jajko, tartą bułkę, startą cebulę i przeciśnięty czosnek. Wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy na godzinę żeby przegryzły się przyprawy. Kroimy pieczarkę i cebulę w kostkę, smażymy na patelni z gorącym tłuszczem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażące się pieczarki możemy podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, 3 łyżki śmietany i całość mieszamy. Fasolkę szparagową myjemy, podcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na gorącym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety podajemy z pieczarkami posypanymi koperkiem i ugotowaną fasolką szparagową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz