środa, 16 czerwca 2021

Kotlety mielone paprykowe z duszonymi pieczarkami i fasolką szparagową.

 


Kotlety mielone paprykowe podane z duszonymi pieczarkami z cebulą i gotowaną fasolką szparagową. Jest to takie fit danie, bardzo smaczne.


Składniki:

mielona łopatka wieprzowa 40 dag

papryka czerwona połowa

kurze jajko 1 szt.

bułka tarta 4 łyżki  

sól do smaku

pieprz do smaku

olej roślinny do smażenia


Duszone pieczarki z cebulą:

pieczarki 1 szt. duża

1 cebula mała

3 łyżki oleju roślinnego

śmietana 18% do zabielenia

sól do smaku 

pieprz do smaku

sos sojowy 1 łyżeczka

woda przegotowana do podlania pieczarek

koperek do posypania


Wykonanie:

Paprykę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z mielonym mięsem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jajko, tartą bułkę, startą cebulę i przeciśnięty czosnek. Wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy na godzinę żeby przegryzły się przyprawy. Kroimy pieczarkę i cebulę w kostkę, smażymy na patelni z gorącym tłuszczem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażące się pieczarki możemy podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, 3 łyżki śmietany i całość mieszamy. Fasolkę szparagową myjemy, podcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na gorącym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety podajemy z pieczarkami posypanymi koperkiem i ugotowaną fasolką szparagową.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz