czwartek, 17 czerwca 2021

Nalewka na owocach czereśni.

 


Nalewkę można przygotować zarówno z czereśni z pestkami jak i drylowanych. Może być wytrawna lub słodka.


Składniki:

2 kg czereśni

1,5 l alkoholu 60% 

2 białe wytrawne wina

kilka goździków

10 cm kory cynamonowej

sok z 2 cytryn

0,3 kg cukru trzcinowego

 kardamon 20 ziaren


Wykonanie:

Umyte czereśnie nacinamy i wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, korę cynamonu i sok z cytryny. Wszystko zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie(z pestkami na 4 tygodnie, drylowane na 8 tygodni) w pokojowej temperaturze, co kilka dni mieszamy słojem. Po czasie maceracji zlewamy nalewkę. Pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i ponownie odstawiamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Łączymy dwa nalewy, wytrawny i słodki, filtrujemy po kilku dniach i zlewamy do butli dodajemy kardamon 20 ziaren, szczelnie korkujemy. Nalewkę z czereśni przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz