Smażone udka kacze z ziemniakami i plasterkami z marynowanych ogórków.
Składniki na 2 porcje:
nogi kacze 2 szt.
ziemniaki 6 szt.
marynowane plasterki ogórków 1 słoiczek
lubczyk mrożony
Przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
czosnek granulowany
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone kacze uda przyprawiamy wymieszanymi przyprawami. Smażymy na gorącej patelni bez tłuszczu, tłuszcz wytopi się z udek. W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Podczas smażenia udek, gdy się zarumienią, kilka razy podlewamy wodą żeby były soczyste i miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy na udka pokrojony lubczyk. Smażymy pod przykryciem do miękkości mięsa. Usmażone udka podajemy z ugotowanymi ziemniakami i marynowanymi plasterkami ogórków.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz