piątek, 16 lipca 2021

Słodkie bułki z sezamem.

 


Bardzo smaczne, słodkie bułki drożdżowe z sezamem, idealne na poranne śniadanie. Polecam.


Składniki na 9 dużych bułek:

mąka pszenna Typ 550 - 70 dag + do podsypania

olej roślinny 100 ml

jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)

drożdże świeże 30 g

cukier 3 łyżeczki

sól 1 łyżeczka

mleko ciepłe 300 ml

białko do posmarowania bułek

sezam do posypania bułek


Wykonanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz