czwartek, 15 lipca 2021

Sałatka wielowarzywna na zimę.

 


Bardzo smaczna sałatka wielowarzywna o smaku słodko - kwaśnym na zimę. Sałatka jest idealna do dań głównych. Polecam.


Składniki:

kapusta biała 3 kg

marchew 1 kg.

cebula 4 szt.

papryka czerwona 5 szt.

ogórki śremskie 1,5 kg

sól niejodowana 4 łyżki 

cukier 2 łyżki

szklanka oleju z pestek winogron (200 ml)

szklanka octu 10% (200 ml)


Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, ogórki szatkujemy w plasterki (ogórków nie obieramy ze skórki),wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Dodajemy sól i cukier, wszystkie składniki mieszamy. Wlewamy oliwę i ocet i ponownie mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika wlewamy sok powstały z warzyw. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut od momentu wrzenia wody. Sałatkę po pasteryzacji studzimy i ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz