sobota, 17 lipca 2021

Wieprzowina gulaszowa w słoiku.

 


Wieprzowina gulaszowa zrobiona z wieprzowej szynki z czosnkiem, za pasteryzowana w słoiku. Idealna do wykorzystania w przygotowaniu sosów i gulaszu.


Surowiec:

szynka wieprzowa 2,3 kg

czosnek pół większej główki (w zależności kto jak lubi)

sól 16 g/kg

woda przegotowana, osolona 300 ml (1 łyżeczka z całości odważonej soli)

ziele angielskie 18 ziaren (po 6 szt. do słoika)

liść laurowy (po 2 listki do słoika)


Dodatkowo:

słoiki 900 ml 3 szt.


Wykonanie:

Wymyte, osuszone mięso kroimy w kostkę 3 x 3 cm, czosnek kroimy drobniutko. Mięso pokrojone umieszczamy w większej misce, dodajemy sól i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie myjemy i wyparzamy w gorącej wodzie słoiki. Po 2 godzinach napełniamy mięsem słoiki. Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i liście laurowe, wlewamy po 100 ml osolonej wody do każdego słoika. Tak przygotowane słoiki zamykamy i pasteryzujemy 2 godziny w temperaturze 97 stopni Celsjusza. Po zakończonej pasteryzacji pozostawiamy w garnku słoiki do wystudzenia. Ostudzone słoiki wstawiamy do lodówki.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz