Wieprzowina gulaszowa zrobiona z wieprzowej szynki z czosnkiem, za pasteryzowana w słoiku. Idealna do wykorzystania w przygotowaniu sosów i gulaszu.
Surowiec:
szynka wieprzowa 2,3 kg
czosnek pół większej główki (w zależności kto jak lubi)
sól 16 g/kg
woda przegotowana, osolona 300 ml (1 łyżeczka z całości odważonej soli)
ziele angielskie 18 ziaren (po 6 szt. do słoika)
liść laurowy (po 2 listki do słoika)
Dodatkowo:
słoiki 900 ml 3 szt.
Wykonanie:
Wymyte, osuszone mięso kroimy w kostkę 3 x 3 cm, czosnek kroimy drobniutko. Mięso pokrojone umieszczamy w większej misce, dodajemy sól i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie myjemy i wyparzamy w gorącej wodzie słoiki. Po 2 godzinach napełniamy mięsem słoiki. Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i liście laurowe, wlewamy po 100 ml osolonej wody do każdego słoika. Tak przygotowane słoiki zamykamy i pasteryzujemy 2 godziny w temperaturze 97 stopni Celsjusza. Po zakończonej pasteryzacji pozostawiamy w garnku słoiki do wystudzenia. Ostudzone słoiki wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz