Ugotowany z marynowanej wieprzowiny w słoiku gulasz po węgiersku z cebulą i papryką, podany z młodymi ziemniakami.
Składniki:
marynowana wieprzowina z czosnkiem 1 słoik 900 ml
papryka czerwona 1 szt.
marchewka 1 szt.
cebula 2 szt.
tłuszcz do smażenia
pomidory krojone z puszki 400 g
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30 % 2 łyżki do zabielenia sosu
natka pietruszki 3 łyżki drobno pokrojonej
koper łyżka drobno pokrojonego
młode ziemniaki 8 szt.
Wykonanie:
Pokrojone cebule w ćwierć plastry, marchewkę drobno pokrojoną i paprykę pokrojoną w kawałki doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z tłuszczem do ich miękkości. W między czasie wyjmujemy mięso ze słoika, rozdrabniamy je i umieszczamy w garnku razem z sosem ze słoika. Do rozdrobionego mięsa dodajemy usmażone warzywa z patelni i pomidory z puszki. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gulasz gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy gulasz podajemy z młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz