niedziela, 18 lipca 2021

Gulasz po węgiersku.

 


Ugotowany z marynowanej wieprzowiny w słoiku gulasz po węgiersku z cebulą i papryką, podany z młodymi ziemniakami.


Składniki: 

marynowana wieprzowina z czosnkiem 1 słoik 900 ml

papryka czerwona 1 szt.

marchewka 1 szt.

cebula 2 szt.

tłuszcz do smażenia

pomidory krojone z puszki 400 g

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

śmietana 30 % 2 łyżki do zabielenia sosu

natka pietruszki 3 łyżki drobno pokrojonej

koper łyżka drobno pokrojonego

młode ziemniaki 8 szt.


Wykonanie:

Pokrojone cebule w ćwierć plastry, marchewkę drobno pokrojoną i paprykę pokrojoną w kawałki doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z tłuszczem do ich miękkości. W między czasie wyjmujemy mięso ze słoika, rozdrabniamy je i umieszczamy w garnku razem z sosem ze słoika. Do rozdrobionego mięsa dodajemy usmażone warzywa z patelni i pomidory z puszki. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gulasz gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy gulasz podajemy z młodymi ziemniakami.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz