czwartek, 26 sierpnia 2021

Nuggesty z kurczaka z frytkami i keczupem.



Nuggetsy to niewielkie, panierowane kotleciki z fileta kurczaka. Pyszne i bardzo proste do przygotowania danie, które może stanowić - w połączeniu z frytkami, sosem czosnkowym, keczupem lub surówką - danie obiadowe.


Składniki:

filety z kurczaka 3 szt.

kurze jajka 2 szt.

bułka tarta pół szklanki

mąka pszenna pół szklanki

olej do smażenia


Przyprawy: 

sól do smaku

pieprz ziołowy łyżeczka

przyprawa gyros łyżeczka


Dodatkowo:

ziemniaki na frytki

keczup lub sos czosnkowy


Wykonanie:

Wymyte, osuszone filety kroimy w paski lub mniejsze kawałki. Mieszamy z przyprawami, zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotowujemy ziemniaki na frytki. Kawałki fileta moczymy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w zmieszanej mące z bułką tartą i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. W między czasie smażymy frytki. Gotowe nuggesty podajemy z frytkami i keczupem lub sosem czosnkowym. Można podać również z kawałkami ogórka świeżego.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz