Nuggetsy to niewielkie, panierowane kotleciki z fileta kurczaka. Pyszne i bardzo proste do przygotowania danie, które może stanowić - w połączeniu z frytkami, sosem czosnkowym, keczupem lub surówką - danie obiadowe.
Składniki:
filety z kurczaka 3 szt.
kurze jajka 2 szt.
bułka tarta pół szklanki
mąka pszenna pół szklanki
olej do smażenia
Przyprawy:
sól do smaku
pieprz ziołowy łyżeczka
przyprawa gyros łyżeczka
Dodatkowo:
ziemniaki na frytki
keczup lub sos czosnkowy
Wykonanie:
Wymyte, osuszone filety kroimy w paski lub mniejsze kawałki. Mieszamy z przyprawami, zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotowujemy ziemniaki na frytki. Kawałki fileta moczymy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w zmieszanej mące z bułką tartą i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. W między czasie smażymy frytki. Gotowe nuggesty podajemy z frytkami i keczupem lub sosem czosnkowym. Można podać również z kawałkami ogórka świeżego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz