Smażone udka z kurczaka podane ziemniakami i sałatką z warzyw.
Składniki na 2 porcje:
2 ćwiartki z kurczaka
6 średnich ziemniaków
olej z czosnkiem i bazylią
lubczyk
cebula
sól
pieprz
majeranek
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki i koper do posypania ziemniaków.
sałatka z warzyw ze słoja
Wykonanie:
Wymyte i wyczyszczone ćwiartki z kurczaka rozcinamy na połówki, wkładamy do miseczki w której zamarynujemy. Cebulę obraną, kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki, wkładamy do miski z ćwiartkami. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem, mieszamy wszystko dolewając po trochu olej czosnkowy z bazylią. Dobrze natarte ćwiartki przyprawami i oliwą zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W między czasie obieramy i myjemy ziemniaki, wkładamy do garnka z wodą, solimy i gotujemy. W między czasie smażymy na patelni nasze części z kurczaka pokryte łodyżkami lubczyku i cebulą. Usmażone ćwiartki kurczaka wykładamy na talerze z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koprem i pietruszką i sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz