poniedziałek, 25 listopada 2024

Udko z kurczaka, ziemniaki i sałatka z warzyw.

 

Smażone udka z kurczaka podane ziemniakami i sałatką z warzyw.

Składniki na 2 porcje:

2 ćwiartki z kurczaka

6 średnich ziemniaków

olej z czosnkiem i bazylią

lubczyk

cebula

sól

pieprz

majeranek

tłuszcz do smażenia

natka pietruszki i koper do posypania ziemniaków.

sałatka z warzyw ze słoja

Wykonanie:

Wymyte i wyczyszczone ćwiartki z kurczaka rozcinamy na połówki, wkładamy do miseczki w której zamarynujemy. Cebulę obraną, kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki, wkładamy do miski z ćwiartkami. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem, mieszamy wszystko dolewając po trochu olej czosnkowy z bazylią. Dobrze natarte ćwiartki przyprawami i oliwą zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W między czasie obieramy i myjemy ziemniaki, wkładamy do garnka z wodą, solimy i gotujemy. W między czasie smażymy na patelni nasze części z kurczaka pokryte łodyżkami lubczyku i cebulą. Usmażone ćwiartki kurczaka wykładamy na talerze z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koprem i pietruszką i sałatką.



                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz