czwartek, 19 sierpnia 2021

Szpecle z gulaszem.

 


Ugotowany z marynowanej wieprzowiny w słoiku gulasz po węgiersku z pieczarkami, cebulą i papryką, podany z ugotowanymi kluskami Szpecle.


Składniki: 

marynowana wieprzowina z czosnkiem 1 słoik 900 ml

papryka czerwona 1 szt.

pieczarki 4 szt.

suszona włoszczyzna 2 łyżki

cebula 2 szt.

tłuszcz do smażenia

pomidory krojone bez skórki 400 g

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

natka pietruszki 3 łyżki drobno pokrojonej

koper łyżka drobno pokrojonego

kluski Szpecle


Wykonanie:

Pokrojone cebule w ćwierć plastry, pieczarki i paprykę pokrojoną w kawałki doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z tłuszczem do ich miękkości. W między czasie wyjmujemy mięso ze słoika, rozdrabniamy je i umieszczamy w garnku razem z sosem ze słoika. Do rozdrobionego mięsa dodajemy usmażone warzywa z patelni i pomidory. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gotowy sos gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. W między czasie gotujemy Szpecle. Ugotowany gulasz podajemy z kluskami Szpecle.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz