Ugotowany z marynowanej wieprzowiny w słoiku gulasz po węgiersku z pieczarkami, cebulą i papryką, podany z ugotowanymi kluskami Szpecle.
Składniki:
marynowana wieprzowina z czosnkiem 1 słoik 900 ml
papryka czerwona 1 szt.
pieczarki 4 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
cebula 2 szt.
tłuszcz do smażenia
pomidory krojone bez skórki 400 g
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
natka pietruszki 3 łyżki drobno pokrojonej
koper łyżka drobno pokrojonego
kluski Szpecle
Wykonanie:
Pokrojone cebule w ćwierć plastry, pieczarki i paprykę pokrojoną w kawałki doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z tłuszczem do ich miękkości. W między czasie wyjmujemy mięso ze słoika, rozdrabniamy je i umieszczamy w garnku razem z sosem ze słoika. Do rozdrobionego mięsa dodajemy usmażone warzywa z patelni i pomidory. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gotowy sos gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. W między czasie gotujemy Szpecle. Ugotowany gulasz podajemy z kluskami Szpecle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz