piątek, 20 sierpnia 2021

Konfitura z aronii i śliwek.

 


Konfitura z aronii i śliwek, jest to konfitura z dużą ilością witamin i jest bardzo zdrowa.


Składniki:

aronia 4 kg (wcześniej mrożona kilka dni)

śliwki 1 kg Wydrylowane

cytryna 1 szt.

cukier 1 kg

pektyna (żelfix 3:1) 120 g


Wykonanie:

Owoce aronii i śliwki umieszczamy w emaliowanym garnku. Zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania dodajemy pektynę (żelfix 3:1) dokładnie mieszając i po trzech minutach dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru i pozbycia się wytworzonej piany. Po czasie gotowania rozdrabniamy blenderem na papkę. Papkę z owoców przecieramy przez sitko. Gotowymi powidłami napełniamy słoiczki i pasteryzujemy 15 minut w 100 stopniach Celsjusza. Powidła są idealne do herbaty, ciast itd.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz