Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie, podanych z ziemniakami i surówką z pomidorów.
Składniki:
wieprzowe żeberka 50 dag
ziemniaki 8 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mąka pszenna do panierowania
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki + odrobina wody
Surówka z pomidorów:
pomidory lima 4 szt.
cebula 1/4
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
naturalny jogurt 2-3 łyżki
Wykonanie:
Wymyte, osuszone kawałki żeberek nacieramy solą i pieprzami. Kawałki panierujemy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie gotujemy warzywny bulion z suszonej włoszczyzny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usmażone kawałki żeberek dodajemy do gotującego się bulionu i całość gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie,zagęszczamy sos mąką roztrzepaną z odrobiną wody. Zagęszczony sos zagotowujemy. Pomidory myjemy, kroimy w pół plastry, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość przyprawiamy do smaku solą i ziołowym pieprzem, dodajemy naturalny jogurt i całość mieszamy. Żeberka podajemy z ziemniakami polanymi sosem i z sałatką z pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz