niedziela, 29 sierpnia 2021

Żeberka z sosem, ziemniaki i surówka z pomidorów.

 


Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie, podanych z ziemniakami i surówką z pomidorów.


Składniki:

wieprzowe żeberka 50 dag

ziemniaki 8 szt.

sól

pieprz ziołowy

pieprz czarny

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 5 ziaren

suszona włoszczyzna 2 łyżki

mąka pszenna do panierowania

mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki + odrobina wody


Surówka z pomidorów:

pomidory lima 4 szt.

cebula 1/4

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

naturalny jogurt 2-3 łyżki


Wykonanie:

Wymyte, osuszone kawałki żeberek nacieramy solą i pieprzami. Kawałki panierujemy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie gotujemy warzywny bulion z suszonej włoszczyzny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usmażone kawałki żeberek dodajemy do gotującego się bulionu i całość gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie,zagęszczamy sos mąką roztrzepaną z odrobiną wody. Zagęszczony sos zagotowujemy. Pomidory myjemy, kroimy w pół plastry, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość przyprawiamy do smaku solą i ziołowym pieprzem, dodajemy naturalny jogurt i całość mieszamy. Żeberka podajemy z ziemniakami polanymi sosem i z sałatką z pomidorów.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz