Drobno krojony karczek wieprzowy z czosnkiem i przyprawami zrobiony w słoiczkach. Przygotowanie takich konserw jest pracochłonne i wymaga troszkę więcej czasu niż przy takich konserwach do których mielimy mięso przez maszynkę.
Surowiec:
karczek wieprzowy 1 kg
czosnek 4-5 ząbków
woda 100 ml
Przyprawy:
sól warzonka 18 g/kg
pieprz czarny 3 g/kg
Dodatkowo:
słoiczki proste 350 ml 4 szt.
Wykonanie:
Wymyty, osuszony karczek kroimy w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm. Ząbki czosnku drobno kroimy. Drobno pokrojony karczek wkładamy do miski, dodajemy pokrojony czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, podczas wyrabiania dodajemy wodę i dalej wyrabiany aż farsz stanie się klejący. Farsz umieszczamy do pojemnika. Zamykamy pojemnik i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach chwilę wyrabiamy i wkładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków, najlepiej do 350 ml. Do napełnionych farszem słoiczków wlewamy po troszku wody i zakręcamy wieczka. Słoiczki umieszczamy w garnku w którym na dno wkładamy ściereczkę lub pieluchę tetrową, zalewamy wodą. Parzymy 40 minut w 100 stopniach Celsjusza. Po 24 godzinach ponownie parzymy przez 30 minut w tej samej temperaturze. Czas parzenia jest podany do słoiczków o 350 ml pojemności i od momentu wrzenia wody. Ostudzone słoiczki wstawiamy do lodówki. Konserwa najlepiej smakuje po minimum 3-4 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz