Krokiety zrobione z farszem pieczarkowym z papryką i żółtym serem. Poniższy przepis jest na 16 krokietów, bardzo pysznych.
Składniki:
Farsz:
pieczarki 0,5 kg
cebula 2 szt.
czerwona papryka połowa
żółty ser
pieprz ziołowy do smaku
sól pół łyżeczki
masło do smażenia 3 łyżki
Przepis na placki 16 sztuk o śr. 25 cm
Składniki:
mąka pszenna 4,5 szklanki
mleko 3 szklanki
przegotowana ciepła woda 3 szklanki
olej 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
kurze jajka 6 szt.
Przygotowanie placków:
Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy placki.
Przygotowanie krokietów:
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone pieczarki smażymy na maśle. W między czasie kroimy w kostkę cebule, paprykę i dodajemy do smażących się pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażony farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy starty żółty ser, wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy na rozłożony placek. Placek z farszem zawijamy w kopertę. Gotowe krokiety podsmażamy z obu stron do ich zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz