poniedziałek, 13 września 2021

Krokiety z pieczarkami, papryką i żółtym serem.

 


Krokiety zrobione z farszem pieczarkowym z papryką i żółtym serem. Poniższy przepis jest na 16 krokietów, bardzo pysznych.


Składniki:

Farsz:

pieczarki 0,5 kg

cebula 2 szt.

czerwona papryka połowa

żółty ser

pieprz ziołowy do smaku

sól pół łyżeczki

masło do smażenia 3 łyżki


Przepis na placki 16 sztuk o śr. 25 cm

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szklanki

mleko 3 szklanki

przegotowana ciepła woda 3 szklanki

olej 6 łyżek

sól 1 łyżeczka

kurze jajka 6 szt.


Przygotowanie placków:

Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy placki.


Przygotowanie krokietów:

Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone pieczarki smażymy na maśle. W między czasie kroimy w kostkę cebule, paprykę i dodajemy do smażących się pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażony farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy starty żółty ser, wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy na rozłożony placek. Placek z farszem zawijamy w kopertę. Gotowe krokiety podsmażamy z obu stron do ich zarumienienia.
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz