poniedziałek, 13 września 2021

Pasztet wieprzowo drobiowy w słoiczkach.

 


Pasztet zrobiony z wieprzowej golonki, serc i wątróbek z indyka. Pasztet za pasteryzowany w słoiczkach 350 ml.


Składniki:

golonka wieprzowa 1,5 kg

serca z indyka 60 dag

wątróbki z indyka 60 dag

marchew 1 szt.

korzeń pietruszki 1 szt.

cebula 1 szt.

bułki pszenne 2 szt.

liść laurowy

ziele angielskie

sól

pieprz ziołowy

pieprz czarny

gałka muszkatołowa

słoiczki 350 ml  8 szt.


Wykonanie:

Z wymytej golonki wycinamy kość, mięso ze skórą kroimy w większe kawałki. Serca płuczemy w zimnej wodzie. Mięso z golonki i serca zalewamy wodą, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 2 godziny. Po 90 minutach gotowania dodajemy marchew, korzeń pietruszki i cebulę przekrojoną na połowę.Ugotowane mięsa studzimy a w oddzielnym garnczku opłukane wątróbki zalewamy wrzącym wywarem i parzymy 20 minut. Wątróbki najlepiej pokroić w mniejsze kawałki. Suche bułki moczymy w pozostałym wywarze, namoczone odciskamy. Ostudzone mięsa, wątróbki i warzywa mielimy przez sito 2,5 mm. Do zmielonych składników dodajemy szklankę wywaru (250 ml) i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wymieszany farsz dodatkowo rozdrabniamy jeszcze blenderem na papkę. Gotowym farszem napełniamy słoiczki. Słoiczki z pasztetem pasteryzujemy 40 minut w 100 stopniach Celsjusza, po 24 godzinach 30 minut w tej samej temperaturze. Ostudzone słoiczki przechowujemy w lodówce.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz