Dżem robiony domowym sposobem. Aromatyczne i soczyste owoce pigwowca gotowane z cukrem, wanilią w garnku. Dżem z pigwowca idealnie nadaje się do naleśników, rogalików i różnego rodzaju ciast.
Składniki:
owoce pigwowca 2 kg (waga po obraniu z gniazd nasiennych)
cukier (użyto cukru trzcinowego) 1 kg
wanilia 1 laska
woda 1 litr
Wykonanie:
Wymyte owoce pigwowca pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Pocięte w plasterki owoce wkładamy do 3 litrowego słoja, przesypujemy cukrem warstwowo, tak żeby plasterki owocu były ładnie otulone w cukrze. Kilkakrotnie w ciągu dnia potrząsamy słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po 24 godzinach możemy zlać ze słoja syrop, owoce przekładamy do emaliowanego garnka, dodajemy wodę i laskę wanilii. Gotujemy 1 godzinę od momentu wrzenia, do miękkości owoców. Gdy owoce będą miękkie rozdrabniamy je blenderem na papkę. Gotowy dżem wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 20 minut. Po pasteryzacji studzimy i wynosimy do spiżarki lub piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz