Gulasz ugotowany z wieprzowej szynki, podany z ziemniakami polanymi sosem oraz z podsmażanymi buraczkami.
Składniki:
szynka wieprzowa 1 kg
cebula 1 szt.
papryka czerwona słodka 1 szt.
włoszczyzna suszona 3 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 6 szt.
mąka pszenna do zagęszczenia 2 łyżki
woda 1,5 litra
ziemniaki 8 szt.
burak ćwikłowy 3 szt.
Wykonanie:
Na początku myjemy buraki i gotujemy do miękkości, u mnie gotowały się około 1 godziny. Mięso z szynki wieprzowej kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzami do smaku. W między czasie gotujemy bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usmażone mięso wraz z cebulą i papryką dodajemy do gotującego się bulionu. Całość gotujemy około 30 minut do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzami, zagęszczamy mąką i jeszcze gotujemy kilka minut. W między czasie gotujemy ziemniaki i trzemy na wiórki obrane buraki. Starte buraczki smażymy na patelni na maśle. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzami. Gulasz podajemy z polanymi sosem ziemniakami i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz