środa, 20 października 2021

Gulasz z szynki, ziemniaki i buraczki.

 


Gulasz ugotowany z wieprzowej szynki, podany z ziemniakami polanymi sosem oraz z podsmażanymi buraczkami.


Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg

cebula 1 szt.

papryka czerwona słodka 1 szt.

włoszczyzna suszona 3 łyżki

pasta rosołowa 1 łyżka

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

pieprz ziołowy do smaku

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 6 szt.

mąka pszenna do zagęszczenia 2 łyżki

woda 1,5 litra

ziemniaki 8 szt.

burak ćwikłowy 3 szt.


Wykonanie:

Na początku myjemy buraki i gotujemy do miękkości, u mnie gotowały się około 1 godziny. Mięso z szynki wieprzowej kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzami do smaku. W między czasie gotujemy bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usmażone mięso wraz z cebulą i papryką dodajemy do gotującego się bulionu. Całość gotujemy około 30 minut do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzami, zagęszczamy mąką i jeszcze gotujemy kilka minut. W między czasie gotujemy ziemniaki i trzemy na wiórki obrane buraki. Starte buraczki smażymy na patelni na maśle. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzami. Gulasz podajemy z polanymi sosem ziemniakami i buraczkami.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz