niedziela, 24 października 2021

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami.

 


Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty i pieczarek.


Składniki do farszu:

pieczarki 1 kg

kiszona kapusta 2 kg


Przyprawy:

pieprz ziołowy

pieprz czarny

sól

majeranek

mielone ziele angielskie

liść laurowy


Ciasto na 20 placków o średnicy 25 cm :

jajka kurze 6 szt.

mleko 3 szklanki

ciepła przegotowana woda 3 szklanki

olej 6 łyżek

mąka pszenna Typ - 550 4,5 szklanki

sól pół łyżeczki


Wykonanie ciasta:

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę, sól i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.


Wykonanie farszu:

Wypłukane w kilku wodach grzyby gotujemy do ich miękkości w litrze wody. W między czasie odciskamy z soku kapustę i wkładamy ją do większego garnczka. Do kapusty dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotujemy kapustę razem z grzybami do miękkości kapusty (około 1 godziny). Po ugotowaniu studzimy na sicie. Ostudzoną kapustę z grzybami odciskamy z wody i mielimy przez sito 5 mm. Do zmielonego farszu dodajemy przyprawy do smaku. Farsz dokładnie mieszamy.

Wykonanie krokietów:

Nagrzewamy patelnię, smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy chochlą ciasto, równo rozprowadzamy po patelni. Gdy placek będzie można przesuwać na patelni, przewracamy go na drugą stronę, jak kto umie i smażymy na drugiej stronie do momentu przesuwania się placka na patelni. Usmażone placki zsuwamy na odwróconą do góry dnem miskę i układamy na niej usmażone placki. Gdy usmażymy wszystkie placki to przystępujemy do formowania krokietów. Odlewamy 1 chochlę ciasta do miseczki, ciasto będzie potrzebne do sklejenia krokietów przed smażeniem. Rozkładamy placek, nakładamy 2 łyżki farszu na brzeg placka, zakładamy boczne brzegi placka do środka i zwijamy w rulon. Uformowane krokiety układamy na talerz końcówką placka do dołu. Uformowane krokiety maczamy w płynnym cieście i smażymy na gorącej patelni do ich zarumienienia z obu stron. Krokiety podajemy ciepłe wraz z czerwonym barszczykiem, lub jak kto lubi.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz